Klavirski duo Excentury

Pianistki Tamara Ražem Locatelli in Aleksandra Češnjevar Glavina sestavljata klavirski duo Excentury, ki je nastal leta 2006 kot rezultat želje in potrebe dveh kolegic po skupnem poustvarjanju glasbe na dveh neorkestrskih instrumentih. Obe umetnici sta priznani klavirski pedagoginji, prav tako sta veliko let na odru sodelovali kot klavirski spremljevalki pevcev in instrumentalnih solistov. Združitev dveh »lastnih« instrumentov pa je prinesla zvok, ki sta ga želeli in iskali, zvok, skozi katerega se lahko najbolj izrazita na odru.
 


V intervjuju za RTV Koper sta povedali: »Literatura za tak duo je izjemno bogata. Svoj temelj je dobila v 20. stoletju in se nenehno dopolnjuje s sodobnimi skladbami, saj je zvočnih možnosti za dva klavirja ogromno. Zato sva obe našli glasbeni interes prav v tem raznovrstnem in na trenutke ekscentričnem, včasih eklektičnem in velikokrat romantičnem repertoarju, ki tako kakor midve izhaja »iz prejšnjega stoletja«. To lahko zveni kot nekaj staromodnega, ali pa nekaj zanimivega – kot je bilo v glasbenem in zgodovinskem pomenu zanimivo prejšnje stoletje. Od tod izhaja tudi ime dua – »EXCENTURY DUO«.

Krstni koncert je duo izvedel leta 2008 v dvorani Konservatorija Verdi v Milanu v Italiji. Sledili so koncerti v Kopru (Društvo prijateljev glasbe), v Sežani (Kosovelov dom), v Ljubljani, na dvorcu Zemono, v Trstu (IT) … Izjemno odmevni in pri občinstvu odlično sprejeti so bili komentirani koncerti za mladino v sklopu poletne šole Klavir v Istri v Kopru ter na Festivalu Kras. Leta 2014 se je duo s celovečernim koncertom v Laškem predstavil strokovnem občinstvu na srečanju klavirskih pedagogov Slovenije v organizaciji društva EPTA. Kot posebnost, ki je popestrila temo takratnih Klavirskih dni, je ob duu nastopil tudi plesni par, ki je plesal na v živo izvajano glasbo Astorja Piazzolle.

Leta 2012 sta pianistki ob izidu zbirke za klavir štiriročno »Glasba letnih časov«, skladatelja Bojana Glavine, posneli spremljevalni CD z 12 skladbami zbirke. V letu 2017 pa je v produkciji RTV Ljubljana izšla njuna zgoščenka »Skozi pravljična mesta črnobelih tipk« z glasbo skladatelja Bojana Glavne za dva klavirja in klavir štiriročno.  Zgoščenko je duo z velikim uspehom predstvail v Kosovelovem domu v Sežani, Tartinijevem gledališču v Piranu, v Beogradu, na Dunaju in dr.Duo Excentury se ukvarja s spoznavanjem glasbe slovenskih skladateljev, napisane za klavir štiriročno, saj želi na odre postaviti nekatere še neizvajane skladbe in nanj vrniti pozabljene. Na povabilo Društva slovenskih skladateljev sta pianistki dua v Ljubljani leta 2016 v okvirju manifestacije »Noč slovenskih skladateljev« predstavili noviteti skladateljev Blaža Rojka in Bojana Glavine. Leta 2019 pa sta na mednarodni, 41. po vrsti kongresu evropskih učiteljev klavirja (EPTA) na Dunaju, predstavili dela slovenskih avtorjev in poželi ogromen aplavz in zanimanje za slovensko glasbo s strani pianistične publike.

Pianistki sta snemali za RTV Ljubljana – program Ars in RTV Koper. Klavirsko igro v duu sta izpopolnjevali v Bergamu v Italiji pri prof. Konstantinu Boginu.

O njunem izvajanju na koncertih so zapisali, da ga: »krasi temperamentnost, izraznost ter idejna, tehnična in miselna usklajenost interpretacije dovršenih umetnic«.

 

"Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija."
Ludwig van Beethoven