Bojan Glavina - življenjepis

Skladatelj, pianist, klavirski pedagog,  predavatelj, publicist.
Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomiral iz orgel (prof. Hubert Bergant) in kompozicije (prof. Marko Mihevc), ter opravil dveletno šolo za klavirske pedagoge v Gorici pri prof. Sijavušu Gadjijevu. S skladanjem se je začel ukvarjati iz hobija, ob poklicu – poučevanju klavirja, iz notranje potrebe po poglabljanju v zvočne domišljijske igre, velikokrat pa je inspiracija za nastajanje skladbe nastala iz želje, da svojim učencem napiše nekaj kar bi jim bilo »pisano na kožo« - skladbo s katero bi skozi zabavo in užitek napredovali pri klavirski igri. Tako so njegove skladbe, zlasti ko gre za otroški in mladinski opus, melodično in harmonsko zelo privlačne, igrive, opisne, otrokom lahko razumljive.   

Njegov skladateljski opus je izrazito bogat in raznovrsten – največ skladb je posvečenih klavirju in najrazličnejšim komornim skupinam, nato zborom, drugim solistom, ter orkestrom.  Med temi številnimi skladbami oz. zbirkami,  je veliko nagrajenih na slovenskih in mednarodnih natečajih za kompozicijo (Italija, Hrvaška, Bolgarija, ZDA), pri raznih založbah pa je izšlo čez 60 njegovih samostojnih zbirk. Več kot polovico svojega opusa je posvetil otrokom in mladini. Zaradi neposrednosti glasbenega jezika, ter subtilne občutljivosti za otrokov svet domišljije, so njegove skladbe izredno dobro sprejete med mladostniki; tako je trenutno eden izmed najbolj izvajanih slovenskih skladateljev, čigar kompozicije so se uvrstile kot obvezne na uglednih tekmovanjih: TEMSIG, Chopinov zlati prstan v Radovljici, Tartinijevo tekmovanje mesta Piran.Izšlo je sedem njegovih CD-jev: »Zvočne pokrajine« (izbor komornih skladb) v založbi Društva skladateljev Slovenije -DSS; CD s klarinetistom Robertom Staničem, izdal CGV Koper; CD s Triom Julius v založbi GŠ Koper, »Dih pomladi« (priredbe za klarinet, violino in klavir), v založbo Bogataj iz Idrije; »Glasba letnih časov« (12 skladb za klavir štiriročno) v založbi GŠ Radlje ob Dravi; »Skozi pravljična mesta črnobelih tipk« (glasba za klavir štiriročno in za dva klavirja),v založbi KD ARs Magna in produkciji RTV Slovenija; »Album fragmentov« (komorne skladbe) v založbi DSS.

Delovanje Bojana Glavine na glasbenem področju je izredno široko: bil je ustanovitelj in urednik glasbene revije »Primorska sozvočja« (1999 – 2005); dolgoletni vodja strokovnega klavirskega aktiva Zveze Primorskih glasbenih šol; je ustanovni član EPTE – Društva klavirskih pedagogov Slovenije v katerem redno sodeluje v različnih projektih na vsakoletnih Slovenskih klavirskih dnevih. Velikokrat je bil član strokovnih žirij primorskih in več mednarodnih tekmovanj v disciplinah klavir solo, klavirski duo, komorne skupine.

Je zbiratelj in odličen poznavalec  notne literature slovenskih skladateljev, zlasti klavirske. V zadnjih letih  je izvedel ciklus predavanj - komentiranih koncertov, ki so vsebovali tudi redke rokopise slovenskih skladateljev. Komentirane recitale z naslovom »Slovenske klavirske miniature« izvaja širom Slovenije, na Hrvaškem in v Italiji.S svojimi učenci klavirja je v 30 - ih letih pedagoškega dela na domačih in tujih tekmovanjih prejel  okrog  120 nagrad. Veliko mladih pianistov na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejelo posebno nagrado prav za izvedbe Glavinovih skladb.  
V letih 2015 - 2017 je na Glasbeni matici Trst uspešno vodil tečaj kompozicije za dijake in za profesorje ter bil redni predavatelj  Klavirske  šole za primorske pedagoge prof. Sijavuša Gadjijeva.
Živi v Sloveniji (Sečovlje), zaposlen je kot učitelj klavirja na glasbeni šoli Koper – podružnici Piran, poročen je z ženo Aleksandro, tudi pianistko in klavirsko pedagoginjo s katero imata dva otroka. Oba dajeta velik navdih  življenju in številnim novim skladbam...

 

"Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija."
Ludwig van Beethoven